Rozloučení s prázdninami se vydařilo
Rozloučení s prázdninami se občas nejen pro školáky stává neoblíbenou částí celého roku. BCB.Broumov ho společně s polským partnerem nejen žákům, ale také učitelům, rodičům, prarodičům a prostě všem zúčastněným zpříjemnil na Koupálu Janovičky, kde se všichni v neděli 5. září rozloučili s prázdninami. Po celý den si kromě sportovních aktivit užili také připravený program pro děti i dospělé. Připravena byla netradiční lukostřelba – sport, který se stává stále více oblíbeným, u které po celý den asistovali profesionálové tak, aby nebyl nikdo z přítomných zraněn. Po obědě ve 14:30 si nejmenší návštěvníci akce užili loutkovou pohádku Kašpárek na skalním hradu v podání loutkového divadla BOĎI – Bauerovi Josefov. Skvělý kuchař Pavel Netík, který je šéfkuchařem v Centru Walzel v Meziměstí, předvedl od 16:00 hodin jedinečnou gastroshow a představil pojetí moderní kuchyně – metodu Sous vide. Sous-vide (z francouzštiny, v překladu znamená „ve vakuu“) je kuchařská metoda, při níž se potraviny připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni s řízenou teplotou. Takto vakuované se potraviny (maso, ryby, zelenina nebo ovoce) pošírují po různě dlouhou dobu. Většinou jde o několik hodin – někdy až 72 – při přesně vypočítané teplotě, která je nižší než bod varu. Nejčastěji při teplotě v rozmezí 55–60 °C. Záměrem je zachovat přirozenou chuť, šťávu a texturu kvalitní potraviny při stejnoměrném ohřívání v přesně teplotně kontrolované vodní lázni. Počasí přálo, a tak rozloučení s prázdninami potěšilo děti i dospělé. Součástí programu bylo také vystoupení lidového souboru z Woliborza, který je v regionu Nové Rudy součástí nejpopulárnějšího Spolku vesnických hospodyň. Po koncertě měli všichni účastníci možnost ochutnat polskou regionální kuchyni – vlastnoručně vyrobené polské národní produkty: žurek, bigoš a také zákusky.